Snežana Ivaneža Mavrenović

Snežana Ivaneža Mavrenović

Najčešće pitanje: „A koliko sve to košta?“

January 28, 2021
blog

Pišeš tu knjigu već mesecima unazad, možda čak i godinama… Pomislila si kako je možda vreme da ljudima pokažeš svoje delo. Ne možeš da izdržiš dok čekaš odgovor od izdavača i razmišljaš o tome da objaviš svoj roman samostalno. Tu i tamo čitala si o tome… Biće ti potreban lektor, možda neki dizajner, sigurno štamparija… Ali koliko sve to košta?

Dakle, nakon što sam o ovoj temi pričala na youtube kanalu ovde  i ovde sada želim da odgovorim na pitanje koliko košta da samostalno objaviš knjigu u Srbji. Ovo je za sve koji nisu u mogućnosti da sarađuju sa nekom izdavačkom kućom ili zbog različitih uslova ne žele.

Ukoliko nisi sigurna kako da objaviš svoj prvi roman toplo ti preporučujem „Priručnik za buduće pisce“.

Naglašavam da je ovo moje iskustvo, da su cene napisane „otprilike“ i da sve ovo uopšte ne mora da izgleda ovako. Možda je najbolje da pre svega razmisliš da li imaš prijatelje ili poznanike koji mogu besplatno da urade nešto od ovih stavki ili bi mogla da napraviš „dobru razmenu usluga“. Možda baš ti znaš da radiš nešto što je njima potrebno. Na primer: dizajneru je potreban neki tekst (a ti baš umeš sa rečima), a tebi je neophodna pomoć oko dizajna korica.

Takođe, naglašavam da je u mom slučaju ovo „samostalno“ bila skuplja opcija.

Hajde da zamislimo da si napisala knjigu od skoro 200 strana.

Prvo kome ćeš se obratiti biće LEKTOR. Molim te da ne preskačeš lektora. Razumem da si obrazovana i da ne praviš greške kada pišeš, ali jako je važno da stručnjak pregleda tvoj tekst. Neko ko se obrazovao za to može da vidi sve naše greške koje mi sami ne bismo uočili. Dešava se da su nam oči umorne, da prelazimo knjigu desetak puta i da prosto ne vidimo greške.

Lektor obično određuje cenu prema broju karaktera. Sigurno se pitaš kako da izračunaš broj karaktera? Prati korake:

  1. Review;
  2. Word Count;
  3. Characters (no spaces).

Cena: najčešće od 100e do 200e.

DIZAJNER je neko ko može da ti pomogne da se tvoja knjiga bolje prodaje, zato što ljudi često donose odluke o kupovini knjiga na osnovu izgleda korica. Ukoliko nemaš ideju kako bi tvoja knjiga izgledala, onda ti dizajner daje predloge.

Ukoliko sama znaš kako da napraviš dobre korice – odlično. Samo budi pažljiva sa preuzimanjem tuđih fotografija kako ne bi povredila autorska prava. Evo primera ako se pitaš gde možeš sama da napraviš korice: u Photoshopu ili Canvi.

Cena: najčešće do 200e.

ISBN broj i katalogizacija su najlakši korak. Sve se odvija putem mejla i to veoma brzo. Moraćeš samo da popuniš zahtev, dostaviš dokaz o uplati i pripremu za štampu.

Cena: 1250 rsd + 1200 rsd.

PRELOM možeš i sama da odradiš, ali ukoliko ne znaš savetujem ti da pošalješ upit štampariji koju si odabrala za štampanje knjiga.

Cena: obično do 200e.

Cena prvih koraka je ista bez obzira koliko knjiga želiš da štampaš. Jasno ti je da ovaj proces više ne ponavljaš, ma koliko knjiga ponovo štampala. ŠTAMPARIJA je poseban korak i sve do tog trenutka ne razmišljaš o tiražu. Cena se kreće u zavisnosti koji tiraž odabereš. Često štamparije nude olakšice, odnosno što veći broj knjiga štampaš dobijaš popust na količinu.

Cena: obično se na svakom sajtu štamparije nalazi cenovnik, ali ukoliko ne postoji zamoli ih da ti pošalju cene.

Nadam se da ti je ovaj tekst bio od koristi.

Srećno! 🙂

Snežana Ivaneža Mavrenović

Podeli na društvenim mrežama: