Snežana Ivaneža Mavrenović

Snežana Ivaneža Mavrenović

„Dok budeš čitao ove redove, seti se da su te reči proizvod mog dara i želja da osećanja i maštu pretvorim u stvarnost. Istinu i razigranu maštu često deli samo jedna nit. Sve što je ovde napisano je ta jedna nit, između sna i stvarnosti, jer postoje realnosti koje su isuviše ružne za one koji su već tužni. I zato naglašavam, znani i neznani čitaoče, ako se pronađeš u nekom od ovih većinom izmišljenih likova, ne brini, jer promenila sam ti ime.” Nevidljivi veo sudbine zahvata živote brata i sestre i odvlači ih na različite strane. Irisine nebeskoplave oči ostavljaju plamen za sobom i bežeći od svoje prošlosti, u njen život ulazi Vera. U potrazi za bratom, Iris, devojka raskošnog glasa, pada pravo u ruke neodoljivom Sergeju. Dok se snovi o budućnosti pretvaraju u košmare, u svetu punom smicalica i laži, Iris ne zna ko od njenih najbližih ljudi priča istinu i sama izgovara davno smišljenu laž: “Ime mi je Nada”.

Autor

Život u senci pakla

U današnje vreme savremenog sveta, iz koga na svakom ćošku izviruju laži, obmane, dovijanja i manipulisanja čistim dušama, velika je hrabrost napisati jedno ovakvo delo koje ogoljuje istinu do svoje srži i daje tako sveobuhvatnu kritiku društva u kome živimo. Snežana Ivaneža Mavrenović stvorila je „Iris“, delo neveliko po obimu, ali ogromno u svom sažimanju naličja stvarnosti u koju svako od nas neosetno može da sklizne.

Nada je devojka izuzetne lepote, blistavog uma i školovanog glasa poput slavuja. Ona živi okružena bogatstvom i ljubavlju majke koja je za nju spremna i život da da. Međutim, ona iza sebe skriva jednu veliku tajnu – njeno pravo ime je Iris, a uspomene koje želi da zatrpa nose je u najranije detinjstvo i malo zabačeno selo sa ocem nasilnikom i bratom koji je ostavio. Bekstvo od svojih najdubljih patnji pokušaće da pronađe u ljubavi sa harizmatičnim Sergejom, a naći će jedino život u senci pakla.”

slikapost
slikapost

Na stranicama koje odišu životnošću i izuzetnom dinamičnošću, koje će vas terati da ne ispuštate knjigu prateći svaki naredni događaj, smešteno je neverovatno mnogo snažnih osećanja, bola, patnje, razočaranja, ali i hrabrosti i nadljudske snage da se dosegne ljubav, čak i kada se život primiče svom kraju. Na njima su zagrebani ili duboko raspolućeni najdublji problemi savremenog društva. 

Sa trgovinom ljudima, koja prednjači u ovom romanu, data je prava mala anatomija odnosa osobe od poverenja i žrtve. Toliko živopisna da bi mogla da posluži kao priručnik za sve mlade ljude željne boljeg života u kojima se skriva lažno ostvarenje snova. A zapravo sve leži u manipulaciji trgovaca ljudima, koji ne prezaju od najkreativnijih načina da vrbuju, zadobiju poverenje, obmanu i zatoče svog budućeg radnika koga će prinuditi na prostituciju, silom zatvarati, omamljivati i sprovoditi razne vrste nasilja i mučenja ne bi li osigurali potpunu kontrolu nad njegovom poslušnošću.”

iris2_600x600
iris2_600x600

Na izuzetno potresan i upečatljiv način razvijeni su likovi žrtava koje ni same ne znaju kako i zašto su dospele u vrtloge pakla, a posebno je psihološki dobro objašnjen strah i način razmišljanja izmanipulisanih devojaka koje duboko veruju da su same krive za sve što ih je snašlo i radije biraju beznađe i stravu nego da pokušaju da pobegnu i tako ugroze svoj i živote svoje porodice, kojima ih njihovi mučitelji nemilice ucenjuju. 

Osim trgovine ljudima, u romanu se susrećemo i sa problemima izbeglištva iz poslednjih ratova, nesrećnih ljudi, nesnađenih i prepuštenih bedi, nasilja u porodici koje razdvaja roditelje i decu, narkomanije koja uništava živote svih koji u nju zagaze, ali i nerazumevanje i hladnoću duša današnjice koje kao da su imune na tuđu patnju…”

IMG_6305

…i potresne sudbine pa će mesto da pomognu, radije uključiti mobilni telefon i snimati dramu nečijeg života. Ukratko, autorka gađa pravo u centar i poziva nas da preispitamo svoje duše i koliko smo spremni da sa njih otopimo led sebičnosti i nezainteresovanosti. Pa ipak, ovo nije roman u kome je život osuđen jedino na patnju i duboke bezdane očaja. U njemu kao sveprožimajuća svetlost izbija povezanost duboke ljubavi i dobrote koji kao neugasla nada stoje nad strahotama koje prete da donesu večnu tamu. I ma koliko bilo zastrašujuće, delo nudi izlaz, a na nama je da ga izaberemo kao svoju sudbinu. Ovo je roman opomene za svakoga od nas, da se osvrnemo oko sebe i razumemo, zaštitimo i prihvatimo. Da se borimo. Ali i da spoznamo da jedino ljubav i snažna porodica mogu da osvetle sudbinu i pronađu put iz života u senci pakla.” 

Jelena Dilber