Snežana Ivaneža Mavrenović

Snežana Ivaneža Mavrenović

Da li si „živi magnet za smeće“?

March 13, 2021
blog

Pre nekoliko godina često sam se osećala loše i mislila sam da se radi o nekom spoljašnjem uticaju. Stalno bih se žalila i poredila svoj život sa drugim ljudima. Uvek sam imala utisak da je ceo svet protiv mene. Pronalazila bih izgovore za svoje padove, neuspehe, nezavršene projekte, za sve one romane koji leže nedovršeni negde po mojim planerima. I onda sam konačno pukla. Naredila sam sebi: Prestani da se žališ, da pronalaziš izgovore, razmisli zašto nešto radiš i prestani da budeš ono što Harv Eker naziva „živim magnetom za smeće“.

Evo kako Mark Manson opisuje današnjicu:

„Naša današnja kultura opsesivno je usredređena na nerealno pozitivna očekivanja. Budi srećniji! Budi zdraviji! Budi najbolji, bolji od ostalih! Budi pametniji, brži, bogatiji, seksipilniji, popularniji, produktivniji, neka ti više zavide i neka ti se više dive.“

Da li se i ti prepoznaješ u ovom tekstu? Imam utisak da moderno doba zahteva od nas da se stalno takmičimo sa drugim ljudima. Jedan od najvećih problema je što smo pod uticajem društvenih mreža prestali da vršimo selekciju informacija koje dolaze do nas. Naš mozak postaje kao neka kanta za smeće koja prihvata baš sve. Ko god prolazi pored nas ubaciće svoje misli, gluposti, nešto što nam apsolutno nije potrebno.

Kako se danas osećaš? Da li ti je dan ispunjen negativnim mislima, ogovaranjem tuđih života i gubljenjem vremena? Ako jeste onda moraš nešto da menjaš.

Najvažnije je da budeš iskren/a prema sebi, zato preuzmi odgovornost.

Evo kako Mark Manson opisuje šta je „mentalitet žrtve“:

„Neki biraju da veruju kako ne mogu ništa preduzeti u rešavanju svojih problema, pa čak i kad zapravo to mogu. Žrtve krive druge ljude za svoje probleme ili krive spoljašnje okolnosti. Time se kratkoročno bolje osećaju, ali to vodi u život ispunjen gnevom, bespomoćnošću ili očajanjem.“

Izdvojila sam nekoliko predloga ili akcija koje možeš da učiniš danas kako bi izašao/la iz ovog „mentaliteta žrtve“ i prestao/la da budeš „živi magnet za smeće“:

  1. Proveri ko se nalazi u tvom okruženju

Prvo razmisli ko se nalazi oko tebe. Nemoj da trošiš energiju na ljude koji ti donose nešto što čini da se osećaš loše. To ne znači da treba da bežiš od prijatelja sa problemom, to samo znači da ne prihvataš prijateljstva koja ti ne donose baš ništa. Najtužnija rečenica koju sam čula je „ne želim da budem sam“. Ako biraš da budeš u negativnom društvu samo da ne bi bio sam onda je bolje da ostaneš kući slušajući muziku ili uz čašu vina i dobru knjigu. Uvek se vodim ovim poznatim citatom:

„Ako si najpametnija osoba u prostoriji, onda moraš da napustiš prostoriju.“

  1. Princip „učini nešto“

Šta jedan „magnet za smeće“ mora da zna? Mora da zna da problem postoji. A gde je problem tu je i rešenje. Princip „učini nešto“ znači da moraš da se trgneš iz tog stanja i zaustaviš loše informacije, misli, ljude koji dolaze do tebe.

  1. Udalji se sa društvenih mreža

Obrati pažnju na to koliko vremena provodiš na društvenim mrežama. Ja ograničavam sebe tako što na profile ulazim najviše tri puta dnevno. Retko ulazim na tuđe profile. Kada si zauzet svojim životom onda nemaš potrebu da posmatraš tuđi.

  1. Pojačaj muziku i opusti se

Kada dođu loše misli, nadjačaj ih omiljenom muzikom. Zaustavi te negativne glasove u glavi koji te sprečavaju da napreduješ.

  1. Fizička aktivnost

Meni pomaže trčanje, jer tako iscrpim svoje telo do granice kada više ne mogu da razmišljam. Odaberi neku aktivnost koja tebi najviše odgovara.

  1. Uloži novac u edukaciju umesto na stvari koje ti trenutno nisu potrebne

Ogovaranjem drugih ljudi trošiš vreme koje možeš da usmeriš na svoj razvoj. Na primer odaberi neki novi kurs, knjigu ili seminar. Posveti se nečemu što dugo planiraš i želiš. Ako misliš da nemaš dovoljno novca zapitaj se samo koliko novca trošiš na stvari koje ti zapravo nisu potrebne. Ne zaboravi, život je samo jedan.

  1. Završi bar jedan cilj sa svoje liste planova (ako nemaš listu sa planovima definitivno je vreme da je napišeš)

Šta je to što si obećao/la sebi da ćeš uraditi ove nedelje, a nisi? Svi se mi izgubimo u obavezama, ali hajde danas ispuni bar jednu stavku sa te liste. Nije važno da li je bio plan da napišeš dve stranice svoje knjige ili da pospremiš police. Samo uradi. Kada ispunimo sebi ono što smo obećali to doprinosi našem samopouzdanju.

  1. Pronađi hobi koji te ispunjava

Postavi granicu između posla i vremena za odmor. Na primer – knjige, slatkiši i cveće su moja velika ljubav. U skladu sa tim organizujem i svoje vreme. Trudim se da čitam svaki dan, vikendom isprobavam nove recepte slatkiša okružena cvećem. Znam da mi to donosi sjajnu energiju pa se trudim da to i radim. Razmisli, šta je to što ti izaziva osmeh na licu?

Nadam se da ti je ovaj tekst bio od koristi, ako jeste obavezno mi javi putem mejla ili društvenih mreža. Radujem se tvojim utiscima.

Snežana Ivaneža Mavrenović

Podeli na društvenim mrežama: